Lösa hundar och arga människor.

Åkte hem till mor och far i Ornäs. Kopplade vovvarna, tog in dom i bilen och körde till skogen. Tyson är en gammal dobermann herre på 9 år och Kajsa är en 11 årig gammal Basset tik. 
Basset är en ras med ett stort arbetsbehov - att få jaga alternativt aktiveras mycket, att ofta få vistas i skog och mark, att bli rejält motionerad, att ofta få vara lös, att få social närhet med såväl familjen som andra hundar.
Kajsa har ALDRIG varit en bra jakt hund. Hon har aldrig under sina 11 år drivit fram ett rådjur och även under sina aktiva år sprang hon inte efter vilt i onödan. Kajsa har inte jagat på säkert 6 år.

I en skog bortanför Ornäs finns en stor fin skogsväg/traktorväg som ja brukar ta med hundarna till. Vegetationen kring vägen blir ibland så tät och bildar stundvis nästan en vägg och jag släpper alltid mina hundar där. Dels för att inte störa andra hundar/människor och för att vägen har ett skaket mot motorvägen. allts går motorvägen parallelt med den vilket har kännts som om de är de mest lämpade stället eftersom skogsstigen inte ligger mitt i en öppen skog.
Visserligen hade det inte spelat någon större roll om den hade legat där för kajsa hade aldrig orkat traska av vägen och in i kuperad terräng. Hon är för tjock, osmidig och lat.

I alla fall. När vi går där hundarna och ja möter vi en bil. Ja ropar in hundarna, kopplar dom och börjar gå mot bilen som ja parkerat i mitten av vägen (oxå för att "förvarna" OM någon anna skulle komma, vilket de visserligen aldrig brukar göra). När ja kommer fram till bilen som ja tänkte flytta kör den fula lilla röda bilen upp bevid i gräset och nästa skiker åt mej att jag INTE FÅR HA HUNDARNA LÖSA!!!! Ja ber om ursäkt men förklarar (så gott ja kan) att mina hundar aldrig driver vilt. Till svar får ja att "om ja inte visste de är de en basset ja har" en drivande jakthund. Snälla människa... Ja vet vilken hund ja har och ja vet även efter 11 år vad hunden gör och inte gör. I alla fall. samtalet fortsätter i nått som mer liknar ett skämt och ja undrar under samtalets gång vad han är så förbannad över? Han menar på att man MÅSTE ha dom kopplade, att man aldrig kan va säker på vad hunden gör, att alla vi ägare säger samma sak osv osv. Han fråga även vilken som äger hunden? Kajsa alltså. Ja de har du inte med att göra gubbe!

Ja blir så förvånad? Snälla människa. Visst, ja kan förstå om man är mån om djurlivet (de är jag med!) eller om man är hundrädd men snälla snälla människa. Prata med mej som folk! Varför behöva skrika, vara otrevlig? Om du inte såg de gubbe så kom hundarna direkt när ja ropade och rattes i koppel för att inte vara ivägen för sin bil. Din bil som ja förs överigt tror stör djurkliver MER! än två lugna hundar efter vägen. Slutade med att han gasade därifrån och ja önskade honom en trevlig dag. Hoppas de bet bättre än att be han dra åt skogen?

Enligt jaktlagen lyder följande: "Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Ja kan inte räkna vägen som "marker med vilt".
Och jaktlagen är ju formulerad så att den inte slaviskt kräver koppel. Men formuleringen innebär för de flesta (inte alla) att hunden är just kopplad. Detta eftersom det kräver ganska mycket träning och samförstånd mellan hund och hundägare att utan koppel ha hunden under den tillsyn lagen föreskriver.

Nää de gör inte det. De krävs inte speciellt mycket träning för att få en lydig hund som kommer in på kommando även om de skulle komma en hel hjord med rådjur.
Kajsa orkar inte springa, pgr av älder, vikt, leder med mera. Henne spring man ikapp på 5 meter. Dock skulle hon inte kunna lämna skogsstigen eftersom hennes fysiska förutsättningar skulle sätta stopp för det! Tyson däremot kan ja ropa in. Han kommer. ALLTID.
Så ja anser alltås att mina hunda INTE utgör någon risk OM de skulle dyka upp villebråd på skogsvägen.

18 §

Hundar skall hållas kopplade

1 på allmänna försäljningsplatser medan torghandel pågår,

2 i parker,

3 i de motionsspår som anges i bilagan till dessa föreskrifter.

Tikar skall under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden.

När en hund inte hålls kopplad skall den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
Alltså behöver man INTE ha hunden kopplad mellan perioden 1 mars till 20 augusti OM man kan ha sådan tillsyn att den inte löper fritt i skog och mark och stör djurlivet.


Ja skulle aldrig drömma om att ha mina hundar kopplade ½ året! Nää fy vilken hemsk kännsla! Ja litar på mina hundar, ja försöker vara på dom minst störande ställerna för allmänheten (och griniga gubbar i röda små bilar) och under sådan tillsyn att dom inte utgör någon som hällst skada.

Så onödigt. Vi har även en granne neranför oss som är helt vansinnig när vi har hundarna lösa. Snälla människa. Du gör de bara värre för dej själv. Ja kommer fortsätta ha mina hundar lösa tills den dagen dom dör. Så länge ja ine bryter mot nå lagar kan du inte göra annat än knipa igen. För lyssna på dej kommer ja inte göra så länge ja vet att ja gör rätt. Om min hund å andra sidan skulle hugga folk, bita ihjäl andra hundar eller på annat sätt störa så SJÄLVKLAT skulle ja tänka om. Men så länge? Fuck you!Här är några fina bilder på härliga Tyson!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0