Jag vill dö med skorna på

Änglar i gult

Om hur äldrevården ser ut och bristen på resurser som gör att äldre tynar bort domsista åren i sina liv utan någon somhällst stimulans och spänning mer än toalettbesök och ätning.
Om hur en sjuksköterske elev praktiserade på ett äldreboende och såg dessa gummor och gubbar, människor fulla av erfarenheter, upplevelser, minnen men som inte fick chans att fortsätta de sista år med ett liv fyllt av livsglädje utan bli sittade på en stol dag ut och dag in i en tristess utan dess like. Speciell var en dam för denna ängel i gult. Jenny, som satt i sin fotölj och som inte kunnde minnas när hon sist va ut. Och nej, den kvinnan var inte dement. Jenny hade inte varit ut på flera år, hon berättade att hon längtade hem till sitt eget hem för där hade hon gatan utanför sitt fönster så hon kunde se människor och bilar, i sitt nuvarande fönster var det bara träd utanför. Natur är vackert att titta på men inte från morgon till kväll resten av livet. 

Denna ängel i gult reagerade på de hon såg, på de äldres önskan om ett liv fyllt av livsglädje. Hon tog med dom äldre ut på olika "små äventyr". När hon såg glädjen i dessa människor startade hon tillsammans med sin väninna och en hel del andra studerande från högskolan en organisation som heter "Livsglädje för äldre" som andordnar månatliga  arrangemang plus att dom har insamlingar och gör kampanjer så dom  får ihop en stor summa pengar för just dessa utflykter och arrangemang.

Jenny, den äldre damen i stolen som bara kunde se träden från fönstret och som inte varit ut på flera år såg fram emot dansen och musiken och att bara få komma ut nästa gång arrangemanget skulle dra igång. (usch fy... ja gråter när ja skriver detta....) 
Jenny fick aldrig dansa mer, hon somnade in strax innan.   

Vi måste börja bry oss om våra äldre och ja ska absolut se mej runt efter likande organisationer i sverige för ja vill va med och förgylla livet om bara så en enstaka människa eller flera! Ja vill oxå bli en ängel i gult och hoppas fler vill hjälpa till!!

"Lev livet - livet ut"
Tryck på länkenNorskt reportage från 2007. Det första mötet med verkligheten ute i äldreomsorgen blev en mindre chock för Annette Skeie Jakobssen i Kristiansand. Tillsammans med andra studerande från Høgskolen i Agder startade hon organisationen "Livsglädje för äldre". Organisationen ordnar regelbundna månatliga arrangemang och varje höst är det dags för en fullspäckad aktivitetsvecka, som bjuder på allt från båtturer till fallskärmshoppning. Från 19/06.

Om de går någon mer repris. SE DEN!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0